23 juli 2011

I dag är vi alla norrmän!
Det vi länge trott varit omöjligt har på ett fasansfullt sätt visat sig vara inte bara möjligt utan också ett faktum. Anhöriga till de minst 80 ungdomarna som brutalt skjutits ihjäl på Utöya och till de minst 7 dödade vid bombdådet i centrala Oslo tvingas idag vakna (om de överhuvudtaget kunnat sova) till en värld som aldrig mer blir densamma.
TV, radio och nyhetssidorna på internet svämmar nästan över av rapporter om det som hänt och en helhetsbild är givetvis svårt att ge så här tidigt trots att flera försök gjorts.
Bombattentatet visar på ett skrämmande sätt hur förhållandevis enkelt det ändå är att attackera viktiga politiska institutioner. Vi vill nog gärna tro att det inte hade kunnat ske här, men... Blixtsnabbt infinner sig frågan om vi kan skydda oss mot den här typen av attentat? Visst kan vi göra det fysiskt svårare att komma intill viktiga byggnader med t ex bil men helt skyddade kan vi nog aldrig bli och personligen tror jag inte att det är önskvärt heller. USA efter elfte september attackerna har kanske blivit lite säkrare, men det har garanterat blivit mindre fritt!
Eller som ett av mina favoritcitat lyder:
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both. - Benjamin Franklin
Låt oss inte gå i samma fälla som USA m fl och tro att inskränkningar i medborgarnas frihet ska ge oss ökad trygghet.
Man kan ju tyvärr också konstatera att Norges (precis som i Sverige) hårda vapenlagar inte skyddar samhället från dårar som denna, utan tvärtom gör medborgarna oförmögna att skydda sig själva.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

Inga kommentarer: