27 januari 2012

Att minnas de som minns

Den 27 januari 1945 befriade sovjetiska trupper det nazistiska koncentrations och utrotningslägret Auschwitz.



Världen fick bevis för det som dittills tolkats som rykten. Planen om total utrotning av alla judar i Europa avslöjades. Trots försök från nazisternas sida att dölja sin vidriga verksamhet kunde de överlevande vittna om vad som faktiskt hänt i Auschwitz, Majdanek, Treblinka, Sobibor, Ravensbrück och många andra läger i det av nazisterna ockuperade Europa. Av de 1 300 000 personer som deporterades till Auschwitz mördades 1 100 000. Totalt mördade nazisterna mellan 5 500 000 och 6 500 000 judar.


Detta hände för endast 67 år sedan! Men de som överlevde och som ännu minns det som hände blir allt färre och de levande bevisen övergår till de nedtecknade och filmade dokumentationernas bevis. Då är det viktigare än nånsin att manifestera och minnas denna fasansfulla period i vår historia och göra allt vi kan för att detta aldrig ska kunna hända igen! Sedan 1999 hålls en minnesdag över förintelsen denna dag.

Jag har skrivit om henne förut och kommer att minnas henne så länge jag lever.


Den lilla försynta kvinnan som klev in i vårt klassrum och fick ett helt gäng med tuffa killar att få tårar i ögonen av sin berättelse. Kvinnans namn var Ilona Enqvist, hon finns inte längre ibland oss men för henne, alla de andra överlevarna och alla som dog i historiens värsta brott tänder jag ikväll ett ljus i fönstret, gör det du också!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige

Inga kommentarer: