17 juni 2012

Öppna krogar bättre än stängda

Ett medborgarförslag från några unga Växjöbor om att låta krogarna i Växjö ha öppet en timma till på helgerna ska snart upp till behandling i kommunfullmäktige. Senast frågan om krogarnas öppettider var uppe till behandling så hade jag ett yrkande om att Växjö skulle kopiera Stockholms regler rakt av som bl a innebär möjligheter att ha öppet till kl 05.


Ingen av de andra 60 röstade på mitt förslag den gången. Den här gången hänvisar man i svaret till utredningar som visar på negativa effekter av ökat öppethållande men man har också kollat intresset hos stadens krogar för att öka öppethållandet och svaret var nej.


Jag är fortfarande för att krogarna själva ska få bestämma sina öppettider och ska försöka återkomma med ett eget förslag som är mer inriktat på den valfriheten än att vi politiker bara ska bestämma ett annat klockslag än det som gäller idag. Ett förslag som verkligen ökar friheten för kreativa krögare och i förlängningen givetvis också krogbesökarna.
Kom gärna med tips, idéer och goda exempel om sådana finns:o)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige

2 kommentarer:

Pieter Kuiper sa...

Sverige saknar kvarterskrogar. Även många större byar på landet har ingen pub. Istället koncentreras allt till "storstans" centrum.

Ulf Hedin sa...

Det har du helt rätt i! Historiskt finns det ju flera skäl till det. Länge fick små lokala restauranger inte servera alkohol alls och sedan har tillstånd och myndighetstillsyn kostat lika mycket oavsett restaurangens storlek. Förhoppningsvis fortsätter "europeiseringen" av det svenska krog och restauranglivet så vi får både kvarterskrogar och friare öppettider!