Han nämnde också att det skulle vara förbjudet att sprida det överblivna slammet på åkrar och det stämmer inte heller. Växjös reningsverk är REVAQ-certifierat, vilket innebär att slammet är godkänt som gödningsmedel i t ex jordbruk.
Utöver detta leder projektet dessutom till att vi skickar en mindre mängd avfall till förbränning som vi betalar dyra pengar för.
Ljungcrantz tog också upp att det skulle finnas bättre biobränslen, bl a genom förgasning av grot (grenar och toppar, dvs restprodukter från skogsbruket). Detta är helt sant, men som sagt så var aldrig anledningen till projektet att ta fram det bästa biobränslet, utan att göra det bästa av det vi hade. Jag utesluter dock inte att det så småningom kommer byggas en anläggning för förgasning i Växjö inom en inte alltför avlägsen framtid.
Projektet är komplicerat och har inneburit ett antal olika upphandlingar av kvarnar mm i en förbehandlingsanläggning och en utökning av kapaciteten vid den befintliga biogasanläggningen vid Sundets reningsverk.
Detta har gjort projektet svåröverskådligt och de beräkningar som gjordes från början har visat sig allt för optimistiska när anbuden kommit in. Men att avbryta nu när stora delar av investeringarna redan är gjorda och insamlingen av det sorterade matavfallet redan upphandlats och påbörjats är inte rimligt. En annan viktig del i projektet är att Växjöborna kan bli mer delaktiga i miljö- och klimatarbetet genom att sortera ut sitt matavfall
och veta att det blir bränsle till stadens bussar.
Lite pinsamt för Ljungcrantz måste det ju dessutom vara, att han inte ens får med sig sina partikollegor.
- Posted using BlogPress from my iPhone
Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar