10 mars 2011

Växjö Lakers och jämställdheten i svensk hockey

Som ni alla säkert kunnat läsa i tidningen, höra på radion eller se på TV så har ledningen för Växjö Lakers stoppat sitt damlag från att kvala till Riksserien. Många upprörda röster har hörts och många rykten spridits. Av den anledningen har jag avstått från att uttala mig i egenskap av Fritidsnämndens ordförande tills jag har haft chansen att diskutera frågan direkt med Lars Håkansson VD för Växjö Lakers. Ikväll har jag tillsammans med min viceordförande och företrädare från Kultur och Fritidsförvaltningen träffat Lars och bilden som framträdde var precis som jag trodde ganska annorlunda mot bilden som getts i media.
Som bakgrundsfakta kan nämnas att det i hela Småland endast finns två föreningar som över huvud taget har ett damlag och det är Växjö Lakers och HV71. Övriga klubbar som t ex Troja och Tingsryd har inget damlag alls! Seriesystemet för Damhockey består av två serier varav Lakers Ladies alltså spelar i den näst högsta, eller lägsta beroende på hur man vill få det att framstå. Lakers Ladies består idag av 13 tjejer, varav 3 är från Växjö. Den yngsta tjejen i laget är 12år. På lagets träningar deltar oftast 6-8 tjejer, då de övriga har för lång resväg. Laget har ingen betalande publik och de som kommer är oftast tjejernas föräldrar. Av Växjö Lakers c:a 600 aktiva spelare utgör alltså de 13 tjejerna lite drygt 2%. Ändå så är damlaget det lag som får mest pengar i klubben räknat per spelare. Damlaget får c:a 22 000kr per spelare och det lag som kommer närmast, J-20 laget får c:a 11 000kr per spelare. Ledningen har till damlagets lagledare redan i början av säsongen varit tydlig med att budgeten inte kommer räcka till något kvalspel. Några sponsorer i egentlig mening har inte funnits mer än att företag och privatpersoner sagt sig vara villiga att stödja laget med några tusenlappar. I elfte timmen har tydligen det kommunala bolaget VEAB kontaktat klubben om att man kan tänka sig att sponsra med 100 000kr men i övrigt har det varit tyst. Man beräknar att en plats i Riksserien kostar c:a 700 000kr, alltså även med de 100 000kr från VEAB så saknas det minst 300 000kr till. I Lakers verksamhet är det bara Herrarnas A-lag som drar in pengar till klubben. Kommunens stöd på 18 miljoner som nämnts i media går till arenan och har alltså inget med vare sig herr-, dam- eller ungdomshockeybidrag att göra.

Som jag ser det är det lite orättvist att Växjö Lakers får så mycket kritik när de är en av endast två klubbar i Småland som faktiskt valt att satsa på damlag. Problemet är inte Växjö Lakers utan det är svenska hockeyförbundet och Smålands hockeyförbund som måste ta ett rejält tag i den här frågan.

Man kan inte bygga ett hus från nocken och neråt och man kan inte heller bygga en damlagsverksamhet på bara ett A-lag där alla från 12 år och uppåt kan ingå. Rimligtvis ska man som med huset börja från grunden och börja med att starta verksamhet som får fler flickor att vilja börja med hockey och att redan på den nivån försöka jobba ihop flicklag. Detta upplever jag att ledningen för Växjö Lakers är mycket positiva till.
Därför kommer jag, Fritidsnämnden och Kultur och Fritidsförvaltningen hålla kontakten med Lakers för att tillsammans jobba för att få igång en tjejhockeyverksamhet som en framtida bas för elitsatsning och tillsammans stöta på Svenska hockeyförbundet m fl för att förbättra möjligheterna för hockeyintresserade tjejer i landet och framför allt i Växjö.
Detta är de faktiska förhållandena och utifrån detta känner inte jag att det finns så mycket för kommunen att göra i den här frågan. Jag vet dock att oppositionen inte håller med utan de kommer med all säkerhet att vilja att kommunen ska lägga sig i hur Växjö Lakers jobbar och det får då stå för dem.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det här skulle du publicera i Smålandsposten med tanke på den negativa publiciteten Lakers har fått.