31 december 2012

Kung av sand

Det svenska kungahuset lever på lånad tid! Alla vet att monarkin (den ärftliga versionen) bygger på principer som ingen egentligen längre vill stå för och än mindre försvara.

Särskilt märkliga är några av de regler som omger den svenska monarkin. Regenten omfattas t ex inte av vår grundlagsstadgade religionsfrihet utan måste vara anhängare av en protestantism så uråldrig att inte ens den värsta kvinnoprästmotståndaren idag skulle förespråka den.
Det vanligaste argumentet från rojalister idag är "Det blir inte billigare med en president!". Det är förmodligen sant, men det handlar alltså om praktikaliteter och inte om principer?!

Personligen är jag beredd att låta ett presidentämbete kosta mer än monarkin, av den enkla anledningen att jag står för mina principer (vilka bl a inbegriper att man inte kan födas till ett ämbete). Det finns mycket annat som staten gör som vi kan dra ner på eller lägga ner istället om nu ekonomin är problemet. Fler och fler människor inser det nuvarande systemets fel och brister och den främsta anledningen till detta är ju kungen själv, som inte ens har vett att stå still när han trampat i klaveret.

Mot argumentet att kungahuset är bra reklam för Sverige kan jag bara säga att Kungen (pga hans ändlösa klavertramp) är på väg att bli en belastning för Sverige. Och låt oss en gång för alla begrava argumentet att monarki skulle vara en bättre garanti för demokrati, eller minska risken för diktatur. Varken monarki eller republik är i sig tillräckligt för att garantera demokrati!


Sanden i kungahusets timglas rinner måhända långsamt, men den rinner.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

Inga kommentarer: