15 maj 2011

Italien och italienare

Efter nästan en vecka i Italien och då det inte heller var första gången så känner jag mig säker nog för att göra några svepande och ytliga kommentarer om detta fantastiska folk.

I Gelaterian (glassbutiken) så framhärdar expediten i att bara tala italienska trots att jag gjort klart för honom att jag inte begriper halv sju av vad han säger. Typiskt italienskt?På "Plaza Communale" en torgliknande plats utanför kommunhuset i Gabicce mare säljs öl från en lokal tillverkare från ett enkelt partytält och i lördags ordnade borgmästaren uttagningstävling till Miss Italia. Så härligt politiskt inkorrekt och typiskt italienskt?På lördagen stängdes trafiken av i staden och gatorna fylldes av marknadsstånd. Allt från de största korvar jag någonsin sett till oliver i storlekar och sorter jag inte trodde var möjliga. Svenska hälsoinspektörer skulle dö om de fick se detta! Typiskt italienskt?

När jag klev på planet i Bologna i förmiddags så fick jag en gratis Aftonbladet att läsa och i den stod bl a för femtielfte gången om att semestern är dödens tid i trafiken och hur hemskt det är att så många dör i trafiken. Den direkta anledningen till artikeln denna gång var att fyra personer dött under den gångna helgen. I Italien är man som gångtrafikant nära döden minst fyra gånger om dagen:o) Givetvis är det oerhört tragiskt när någon dör men har vi inte blivit nojjiga i Sverige med vår "nollvision". Typiskt svenskt?


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Tvärvägen,Sigtuna,Sverige

4 kommentarer:

Fiammetta sa...

Det är Tacitus inte Tactius. Att stava latinska författarnas namn rätt, typiskt italienskt? ;-)

Ulf Hedin sa...

Ja, det kanske är typiskt italienskt. Men att anmärka på andras stavning är typiskt svenskt:o)

Fiammetta sa...

Det tror jag inte, för jag är säker att jag är inte den första läsaren som märkte att du stavade fel. Men de blev tysta och väntade kanske ett bra tillfälle för att anmärka det. Kanske under en politisk debatt.
Hur som helst, vore jag politiker och någon hjälpte mig med en kommunikation fråga, skulle jag tacka.
(att vara för polemisk det är ju typiskt italienskt, jag vet)

Ulf Hedin sa...

Ja, självklart är jag tacksam över att bli rättad om jag stavat fel. Men jag hade haft en betydligt ödmjukare stil om du hade gjort ett ödmjukt påpekande...