27 januari 2011

Bevisen lever än

Idag är det 66 år sedan sovjetiska trupper befriade koncentrationslägret Auschwitz. Då fanns bara 7000 svårt sjuka och undernärda fångar kvar i lägret där nazisterna mördat minst 1,1 miljoner judar.

Eftersom jag alltid varit intresserad av historia och särskilt av andra världskriget så har jag läst mängder av böcker och sett alla filmer jag kunnat få tag på om förintelsen och förtrycket av judarna i Hitlers Tyskland. Ändå var det en liten bräcklig kvinna och hennes berättelse som verkligen grep tag i mig och gjorde det obegripliga begripligt på ett sätt som gör att jag idag mer än 20 år senare fortfarande minns mötet som om det var igår. Kvinnans namn var Ilona Enqvist. Ilona finns inte längre ibland oss, men jag är övertygad om att hon lever i minnet hos de flesta av de ungdomar som liksom jag fick den fantastiska förmånen att få lyssna på hennes berättelse. Den 10 november 2006 fick jag (vilket jag är oerhört stolt över) tillsammans med bl a Ilona tala på en manifestation till minne av "kristallnatten" i Växjö. (se tidigare inlägg här på bloggen) Ilona, som överlevde "dödsmarschen" och koncentrationslägren Ravensbrück och Bergen-Belsen finns inte längre och de överlevande blir färre och färre för varje år som går. Detta ökar ansvaret för oss som hört deras vittnesmål att föra kunskapen vidare. Till skillnad från flera länder i Europa där man förbjudit och straffar den som öppet förnekar förintelsen tror jag på det fria ordet och den fria debatten. Vi kan aldrig lagstifta fram en sanning, den kan bara överleva om vi som vet vad som hände för kunskapen vidare och i öppen debatt bevisar att förnekarna har fel!

Bevisen lever än, men inte så länge till! För att hedra de överlevande och minnas de mördade tänder jag ikväll ett ljus!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

4 kommentarer:

Anonym sa...

Glöm inte heller att homosexuella, romer, psykiskt sjuka, politiska fångar m fl dog i samma läger. Men ytterst få nämner det idag. Denna dag som borde omfatta alla de som dog och inte bara vissa.

Ulf Hedin sa...

Det har du helt rätt i! Jag har dock ingen personlig koppling till dessa andra grupper men självklart är det lika förkastligt att mörda dem! Här: http://www.levandehistoria.se/node/1522 kan man läsa mer om de andra grupperna av offer för det nazistiska förtrycket och på senare tid har faktiskt flera böcker skrivits om dessa.
/Ulf

Nadia sa...

Illona Enqvist var min mormor, och hon var otroligt engagerad i att berätta om vad hon har varit med om.
Hon pratade alltid om sina föreläsningar.

/ Nadia

Ulf Hedin sa...

Tack för din kommentar Nadia!
Ja, din mormor var en fantastisk människa! Tack vare henne och alla andra överlevare kan vi andra lära oss vad som hände och se till att det aldrig händer igen.
/Ulf