17 december 2010

Sverige efter terroristangreppet

Jag känner att det finns en god anledning att vara tydlig om vilken väg som Sverige ska välja i framtiden.
Jag anser att Sverige ska fortsätta att vara ett modernt sekulärt samhälle med en religionsfrihet som precis som alla andra friheter bara gäller tills den inkräktar på någon annans frihet. Vi ska fortsätta att vara ett land som tar emot de som flyr från våld och förtryck men vi ska inte tolerera de som missbrukar vår gästfrihet genom t ex brottslighet. Vi ska hjälpa de som behöver till en ny start i vårt land, men inte för all framtid stå för deras försörjning. Detta gäller för alla oavsett varifrån man kommer.
Vi ska vara tydliga med att i vårt land gäller våra lagar och den som inte finner sig i det är välkommen att flytta. Vi vet att Sverige ibland använts som en bas för terroristnätverk då de uppenbarligen ansett sig vara trygga här och till dem vill jag kunna säga: De som lever i Sverige och som planerar terroristverksamhet, gömmer ledare för terroristorganisationer eller på andra sätt hjälper dessa ska inte räkna med att få göra det i fred och kännbara straff tillsammans med utvisning ska tillämpas. Detsamma gäller de som praktiserar könsstympning och tvångsäktenskap.  Sverige ska fortsätta vara en aktiv deltagare i operationer liknande den i Afghanistan och en aktiv röst mot terrorism och religiöst förtryck i världen varhelst det uppstår. Sverige bör tillsammans med andra intresserade länder hitta ett alternativ till FN, ett alternativ som bara ger demokratier rätt att vara med och inte som FN där t ex Iran och Kina har möjligheter att sitta med trots att de förtrycker både sin egen och andra länders befolkning.

7 kommentarer:

björn sa...

om de spränger i sthlms central snart och 100 pers dör och de hänvisar till trupperna i afganistan och vilks som orsak (som taimour gjorde) . tycker du fortfarande det var en bra ide att sända trupper dit? är det värt oskyldiga svenskars död?

björn sa...

om inte vilks hade hållt på med sina grejer och vi inte hade haft trupperna i afganistan så hade muslimen inte sprängt sig på drottninggatan. håller du med om det påståendet?

Anonym sa...

Del 1.
Tjenixen! Precis hemkommen till Småland igen efter ett besök i huvudstaden. Jag måste säga att jag efter mitt besök känner mig en aning kluven... Jag tycker personligen att religionsfrihet är en ren självklarhet, och att alla människor har rätt att tycka precis som de vill... Men när jag strosade omkring på T-Centralen, fick jag en ganska olustig känsla...omgiven av tiotals poliser och minst det dubbla antalet väktare kände jag mig inte det minsta säker, i vanliga fall skulle jag gjort det men nu efter det här (som väl var) misslyckade terrordådet så känns det som att vi redan nu förlorat rätten att tycka och tänka som vi vill.

Svensken som är känd för att försöka vara alla till lags och som hellre sänker sitt huvud i tystnad än att sätta ner foten och säga ifrån när något står fel till måste tänka om!!!

Anonym sa...

Del 2

När en dold bomb appliceras på en människa som går till den mest befolkade platsen han känner till så är det ett fruktansvärt effektivt vapen. Han spränger sig själv i luften och ser till att så många som möjligt stryker med... Givetvis lämnar han ett meddelande innan han spränger sig. I meddelandet pratar han om Jihad och att "grisen Vilks" på något sätt borde hållas ansvarig till det hela.

Här i Sverige har vi haft yttrandefrihet samt åsiktsfrihet ett flertal år nu och det känns som att vi inte skall sluta upp med det nu bara för att ett fåtal extrema muslimer tycker det...

När skall vi sätta ner foten?

Skall man för att man ritar en teckning av Muhammed, leva under dödshot av extrema muslimer och i ständigt beskydd av Säpo, i ett land som säger sig ha både religionsfrihet, yttrandefrihet, samt åsiktsfrihet?

Näää bannemig, jag anser att vi måste sätta ner foten nu!

Själv gick jag och ritade en bild av Muhammed i ren aggression.... (lät det konstigt?) Ja jag ritade en bild... En liten teckning av en figur som ingen vet hur den såg ut...
för allvarligare än så är det inte i ett land som har yttrandefrihet, åsiktsfrihet samt religionsfrihet.

Det är möjligt att jag har fel, men vart är vi på väg? Det känns som att vi blir påtvingade att ta några hundra steg bakåt för att göra extremisterna nöjda och slippa flyga i luften... Men om alla hade tagit ett litet steg framåt istället och sagt ifrån att det här är inte ok! Vi vill fortsätta att leva i ett fritt land... Och om alla hade ritat sig en teckning av Muhammed så hade Vilks "brott" inte kunnat ses som så förfärligt allvarligt eftersom alla andra som faktiskt har rätt till att teckna, också gjort det, för hur kan det vara fel att teckna något som ingen vet hur det ser ut?
-Är det för att man ritar Muhammed med ett ofördelaktigt utseende?
-Har man ritat honom med fel sorts solgasögom eller fel sorts turban?

Hur som helst så är jag glad att jag kom hem från Stockholm i en del och inte i ett flertal delar i en låda....
(vill vi leva i rädsla?)

Här sätter jag ner min fot...
/Peter

björn sa...

sedan undrar jag också vad du tycker om reinfeldts uttalanden och inställning till sd? han sa att moderaterna inte tänker ta i dem med tång. respekterar du sverigedemokrater? eller behandlar du dem som något som katten skitit ut?

god jul

Ulf Hedin sa...

Till Björn: Jag tror inte att vi slipper undan så lätt. Vi är en del av västvärlden och vill vi fortsätta att vara det så måste vi vara beredda att stå upp för det och kanske till och med mer när eller om det skulle drabba oskyldiga. Min inställning till Sverigedemokraterna som parti är densamma som min inställning till Vänsterpartiet. Jag accepterar att de finns och ska vara med i politiken på samma villkor som alla andra, och precis som med Vänsterpartiet tycker jag att de har fel!
/Ulf

björn sa...

till anonym:

extrema militanta muslimer är sjuka, onda laglösa människor som tror att de kommer till högsta nivån i himlen om de som martyrer dödar människor i länder som är emot islam och har skändat muhammed.

det hjälper inte alls att "sätta ner foten" tyvärr. vad vi ska tänka på är att inte reta upp dem bara.

snart smäller det igen i sverige och vi kommer ha ett tresiffrigt dödstal tyvärr.