31 december 2012

Kung av sand

Det svenska kungahuset lever på lånad tid! Alla vet att monarkin (den ärftliga versionen) bygger på principer som ingen egentligen längre vill stå för och än mindre försvara.

Särskilt märkliga är några av de regler som omger den svenska monarkin. Regenten omfattas t ex inte av vår grundlagsstadgade religionsfrihet utan måste vara anhängare av en protestantism så uråldrig att inte ens den värsta kvinnoprästmotståndaren idag skulle förespråka den.
Det vanligaste argumentet från rojalister idag är "Det blir inte billigare med en president!". Det är förmodligen sant, men det handlar alltså om praktikaliteter och inte om principer?!

Personligen är jag beredd att låta ett presidentämbete kosta mer än monarkin, av den enkla anledningen att jag står för mina principer (vilka bl a inbegriper att man inte kan födas till ett ämbete). Det finns mycket annat som staten gör som vi kan dra ner på eller lägga ner istället om nu ekonomin är problemet. Fler och fler människor inser det nuvarande systemets fel och brister och den främsta anledningen till detta är ju kungen själv, som inte ens har vett att stå still när han trampat i klaveret.

Mot argumentet att kungahuset är bra reklam för Sverige kan jag bara säga att Kungen (pga hans ändlösa klavertramp) är på väg att bli en belastning för Sverige. Och låt oss en gång för alla begrava argumentet att monarki skulle vara en bättre garanti för demokrati, eller minska risken för diktatur. Varken monarki eller republik är i sig tillräckligt för att garantera demokrati!


Sanden i kungahusets timglas rinner måhända långsamt, men den rinner.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

29 december 2012

Sådan är politiken

Jag är ingen känslig person, men jag tycker alltid att det är jobbigt att läsa kommentarer, framför allt när det kommer från "vanliga människor"om att "politiker skor sig", "politiker fuskar" eller "politiker är idioter" mm. Visst finns det idioter inom politiken, precis som i folket i övrigt men jag gillar inte att det är så OK att säga vad som helst om någon bara för att hon/han råkar vara politiker.


En klok regel man kan använda är "Skriv aldrig något om en person som du inte kan säga direkt till henne/honom!"

Själv försöker jag alltid göra mitt bästa, är ödmjuk inför mina uppdrag och försöker alltid att vara varsam och sparsam med skattebetalarnas pengar. Privat har jag aldrig gjort, gör inte och kommer inte att göra några tveksamma avdrag i deklarationen. Åtminstone inte så länge jag är politiker. Jag tar inte heller ut arvoden för alla möten och träffar jag är på i egenskap av politiker då jag tycker det känns lite girigt. Jag skulle aldrig ta emot gåvor av någon som förväntar sig något av mig som politiker i gengäld och har hittills i alla fall inte ens blivit erbjuden någon.

När det gäller politikerlöner och pensionsfrågan så är det ju faktiskt så att det är väldigt annorlunda att vara politiker än att ha ett "vanligt" jobb. Vilken annan yrkesgrupp riskerar att bli av med jobbet vart fjärde år? Hur många andra sätter sin egen person och sitt privata liv "i pant" för sitt jobb? En politiker är dessutom i princip alltid i tjänst. För detta tjänar ett kommunalråd c:a 40 000:-/månad. Om man tycker att det är för mycket så kanske man ska ställa sig frågan om man tror att det skulle bli bättre med någon som accepterar mindre betalt?



när det gäller pensionerna ska man självfallet inte kunna pensionera sig efter 12 år i riksdagen eller som kommunpolitiker på heltid, men någon typ av omställningsförsäkring måste rimligen finnas. Arbetsmarknaden för avdankade politiker är nog annars ganska begränsad:o)
Men självklart ska arbetslinjen gälla även för före detta politiker!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

18 december 2012

Mellan ytterligheter och futtigheter

"Jag är inte rasist, men..." Så började mannen som kom fram till mig när vi moderater kampanjade på stan härom veckan.

Tyvärr är jag alldeles för väluppfostrad, men jag hade velat säga till honom att -Jo, det är precis det du är men du vill inte att det ska synas!
Är det så att Sverigedemokraternas framgångar återigen gjort det möjligt för den här "vardagsrasismen" att visa sig eller är den anledningen till deras framgång?
Samtidigt pågår debatten om huruvida skolavslutningar ska kunna firas i kyrkan, pepparkaksgubbar ska få vara med i Luciatågen och Disneys helt egna beslut att ta bort delar ur en gammal film om tomten och hans verkstad och en säkert alldeles överförtjust Jimmie Åkesson står och tar emot nya väljare med öppna armar.

Ingen gillar den som komplicerar tillvaron och därför lyfter inte nivån på debatten heller. För vem vill vara den som förklarar att problemen med integrationen inte handlar om pepparkaksgubbar eller ens skolavslutningar och är mycket mer svårlöst än slopandet eller bevarandet av den ena eller andra "traditionen". Hur förklarar man så att folk förstår på riktigt att invandringen inte hotar vårt välstånd, utan är en förutsättning för det? Hur får man människor att vända ilskan över de små förändringarna i tillvaron till att se de verkliga problemen?

Frågorna är många och svåra och jag kan inte säga att jag har svar på alla. Det enda jag vet är att vi inte får abdikera i debatten och låta Sverigedemokraterna & Co formulera problemen. Kvantiteten i invandringsfrågan är inte, har aldrig varit och kommer aldrig bli avgörande för hur vi lyckas med integrationen i Sverige!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

14 november 2012

Kristna bakåtsträvare

Mer eller mindre regelbundet kan man läsa i tidningar eller se på TV att företrädare för den kristna högern uttalar sig för förbud mot t ex abort och skilsmässa. Då pratar jag inte om USA, utan om medlemsländer i EU.


Denna skrämmande utveckling sker nu och inför öppen ridå och möter alldeles för lite motstånd. Enda skillnaden mot sina (ännu tokigare) kollegor i USA är väl att de, åtminstone inte än så länge, krävt att skolan ska likställa evolutionen med bibelns skapelseberättelse. Som libertarian har jag egentligen inte så mycket emot om enskilda individer vill leva efter bronsåldersregler, så länge de inte försöker påtvinga dessa på andra. Men då det verkar vara precis det det går ut på så har jag inte mycket till övers för dessa mörkermän (för det är av någon anledning en stor majoritet män som förfäktar dessa idéer.


Utvecklingen i Europa är mycket mer oroande än den i USA, framförallt därför att här har politikerna mycket större möjligheter att ändra lagstiftningen på relativt kort tid. Det är ju ingen hemlighet heller att det nästan uteslutande rör sig om katolska länder som t ex Polen, Irland, Malta och Ungern där denna utveckling sker. Det är framförallt nationalistiska och högerkristna partier som leder den här utvecklingen. Flera av dessa partier ingår i den partigrupp i EU som bl a Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i.


Jag tycker det är hög tid att Moderaterna i alla EU-sammanhang sätter press på våra kollegor att stoppa detta bakåtsträvande och kanske framförallt bör vi se till att Moderata ungdomsförbundet jobbar hårdare för att påverka våra systerpartiers ungdomsförbund i rätt riktning då ungdomarna troligtvis är mer påverkningsbara och viktiga för framtiden. Det måste rimligen ses som en lägsta nivå att kvinnor har rätt till sin egen kropp i hela EU!
Självfallet måste alla,såväl män som kvinnor, också ha möjligheten att kunna skilja sig! Sverige bör också aktivt tillkännage att alla som vill få tillgång till säker abort är välkomna hit.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

09 november 2012

23 år sedan Berlinmuren föll

På en tågresa till Danmark nån gång i mitten på 80-talet med ett par kompisar träffade jag en tysk man som hade flytt från Östtyskland.


Ingen anade då att det delade Europa som vi pratade om då, bara skulle finnas ett par år till. Muren som hindrade Östtyskarna från att fly till väst där mellan 136-206 personer mist livet började rivas av frustrerade Berlinare när det stod klart att den Östtyska regimen inte längre sköt ner de som försökte ta sig till väst och öppnade gränserna.


Vi som var med och vet hur det delade Europa var och vilka känslor det frambringade har givetvis ett ansvar att berätta om det för yngre generationer.
Det är ett viktigt kapitel i nutidshistorien!
Säga vad man vill, men ett enat Tyskland är bättre än ett delat Europa alla dar i veckan!


Kan inte låta bli att också ta med en bild på Ronald Reagans berömda "Mr Gorbatjev, tear down this wall"tal den 12 juni 1987. Inte ens då anade någon att muren bara skulle stå två år till.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

01 november 2012

Barn- och ungdomsidrottens framtid

Två frågor kring idrotten har diskuterats flitigt den senaste tiden. det är dels bristen på kvinnliga ledare inom idrotten och dels frågan om kostnaderna för barnens idrottande har blivit för höga.
När det gäller ledarfrågan så kan vi idag se att bristen på ledare gäller oavsett kön bland idrottsföreningarna. Man har länge byggt på ett antal eldsjälar samt engagerade föräldrar.


Problemet idag är att barnen väljer fotboll ena året och simning nästa och föräldrarnas engagemang följer barnet och det innebär tillsammans med det faktum att vi ser allt färre eldsjälar att föreningarna ständigt har brist på engagerade och utbildade ledare. Jag tror att man måste jobba hårdare på att behålla de ungdomar som finns i föreningarna och uppmuntra dem att bli "hjälptränare" i pojk- och flicklagen. Samt att satsa även på de som så småningom kanske inte platsar i A-lag mm och ge dem gedigen tränarutbildning och på det viset behålla dem i föreningen. Därmed tror jag att det är en möjlig lösning även för att få fler tjejer som ledare. Självfallet behövs också förebilder och "karriärmöjligheter" som tränare/ledare i föreningsvärlden.


När det gäller kostnaderna för barnens idrottande så är det väldigt varierande kostnader beroende på vilken idrott barnen deltar i. Men när det gäller t ex de som har det sämst ställt och går på ekonomiskt bistånd så finns det i normen en summa inräknad per barn och år som många andra föräldrar inte skulle lägga på sina barns idrottande. Man kan ju också konstatera att det som är för dyrt för den ena föräldern kan vara helt OK för den andra, även om de tjänar lika mycket. Att en förälder säger att de fått säga nej till sitt barns önskan om att delta i en viss idrott kan givetvis bero på att det faktiskt är för dyrt, men det kan också vara så att just den föräldern inte prioriterar barnets idrott lika högt som andra saker.
Det finns ju till och med föräldrar som väljer boende så att det ska passa med deras barns idrottande. Därför är det farligt att först generalisera och sedan dra långtgående slutsatser av resultatet.


Samtidigt som barnens idrottande blivit dyrare för föräldrarna så har också de offentliga utgifterna ökat kraftigt.
Allt högre krav ställs på planer och lokaler för idrottsutövande. Hur många barn spelar fotboll på grusplaner nuförtiden? Eller hockey utomhus? Eller innebandy i en hall mindre än 20x40m? Föreningarna har idag dessutom massor av barn som står i kö till deras verksamheter dels pga lokalbrist och dels av bristen på ledare.


I Växjö försöker vi från Alliansen i Fritidsnämnden att fokusera på detta när vi ska fördela de begränsade resurser som vi faktiskt har. Det innebär att vi vill lägga större fokus vid investeringsbidrag till föreningarnas egna anläggningar och ledarutbildningsbidrag. Det innebär givetvis att vi kommer behöva minska på aktivitetsbidragen (bidrag per aktivitet och deltagare). Jag har dessutom personligen initierat en form av kommunalt lån till klubbar med lite större investeringsbehov. Det kan ju exempelvis vara ett stall som måste renoveras eller anläggande av en konstgräsplan.
Att kommunen i Arenastaden siktar på att anordna fler internationella damidrottsevenemang är ett sätt att visa Växjös idrottstjejer att det kan finnas en framtid inom idrotten även för dem.


Dessutom är jag övertygad om att satsningen på ett HPC (High Performance Center) kommer skapa fantastiska möjligheter att få idrottsledare i världsklass på såväl dam- som herrsidan i Växjö, vilket vi givetvis ska utnyttja till vårt eget föreningsliv.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

27 september 2012

Något riktigt stort på G

Har nu varit med och invigt tre av de nya Arenorna i Arenastaden. Först var det Växjö Lakers och Vida Arena, sen var det Östers IF och Myresjöhus Arena, och senast var det Växjö Vipers/Vöikers och Fortnox Arena och om en vecka är det dags för IFK Växjö och Telekonsult Arena. På ett sätt är jag ju utan tvekan partisk men jag tillåter mig ändå att göra en bedömning. Växjö är på väg mot något mycket stort i idrottssammanhang. Vi kan snart stoltsera med lag i högsta divisionen i både fotboll och ishockey på herrsidan och det är faktiskt bara Göteborg, Solna och Gävle som har det idag. Det är alltså en mycket exklusiv skara som Växjö med största sannolikhet kommer att tillhöra inom kort.


I Växjö får vi fyra arenor för mindre pengar än Malmö får en fotbollsarena. Genom att idrottsklubbarna byggt arenorna i egna bolag med lån från kommunen så har vi dessutom sparat cirka tvåhundra miljoner jämfört med om kommunen skulle byggt dem. Visst, de är inte lika stora som Malmös arena, men de skapar ett intresse som blir så mycket bredare och i slutänden kommer betyda mer för såväl åskådare, utövare, barn och ungdomar. Växjö blir en attraktivare stad att flytta till för både privatpersoner och företag.



Dessutom så startar vi tillsammans med bl a SOK och Linnéuniversitetet ett HPC (High Performance Center) inom Arenastaden som kommer att vara ett tränings och utbildningscenter i världsklass för elitidrottare och tränare från hela världen. Genom att utnyttja den mångfald av möjligheter som de nya arenorna innebär kommer vi kunna erbjuda helt unika förutsättningar.


Dessutom så är ju Arenastaden inte på långa vägar färdigbyggd. Ett racketcenter är på gång i Idrottshuset och kanske kan en kommande bowlinghall också placeras här. Expansionen har fram tills nu gått oerhört fort och därför jobbar nu Kultur och fritidsförvaltningen med en vision om vad som kan/ska/bör finnas i området i framtiden innan vi bygger vidare.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige

17 juni 2012

Öppna krogar bättre än stängda

Ett medborgarförslag från några unga Växjöbor om att låta krogarna i Växjö ha öppet en timma till på helgerna ska snart upp till behandling i kommunfullmäktige. Senast frågan om krogarnas öppettider var uppe till behandling så hade jag ett yrkande om att Växjö skulle kopiera Stockholms regler rakt av som bl a innebär möjligheter att ha öppet till kl 05.


Ingen av de andra 60 röstade på mitt förslag den gången. Den här gången hänvisar man i svaret till utredningar som visar på negativa effekter av ökat öppethållande men man har också kollat intresset hos stadens krogar för att öka öppethållandet och svaret var nej.


Jag är fortfarande för att krogarna själva ska få bestämma sina öppettider och ska försöka återkomma med ett eget förslag som är mer inriktat på den valfriheten än att vi politiker bara ska bestämma ett annat klockslag än det som gäller idag. Ett förslag som verkligen ökar friheten för kreativa krögare och i förlängningen givetvis också krogbesökarna.
Kom gärna med tips, idéer och goda exempel om sådana finns:o)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige

Kostnad eller inte. Snarare en tidsfråga

Debatten kring mottagandet av de c:a 400 somaliska barnen i Växjö har börjat och rykten om bl a kostnader har börjat spridas.


Jag vill därför ta tillfället att göra några allmänna kommentarer kring invandring.
Är det större problem med somalisk kultur än med t ex bosnisk? Varför integreras vissa grupper snabbare än andra?
Somalier integreras förhållandevis snabbt i USA men inte här, vad lär vi oss av det? Har vi tagit bort de jobb som kunde varit ingången till vår arbetsmarknad för att de inte var fina nog?
Svensk arbetsmarknad förutsätter goda kunskaper i svenska, är det verkligen alltid nödvändigt? Och är det inte egentligen så att det är genom ett jobb som man lär sig ett språk lättare?
Kan vi behandla människor olika beroende på hur länge de varit här utan att tumma på principer som allas lika värde mm? Detta är inga enkla frågor! Därför håller jag inte med dem som tror att det finns en enkel lösning (SD m fl).


Angående rädslan/aversionen mot islam: jag tror att muslimer i Sverige med tiden blir liksom alla andra, dvs mer sekulariserade än i ett antal andra länder på jorden och att skillnaderna så småningom suddas ut alltmer. Att inte tro att detta kommer hända vore för mig att inte tro på vår västerländska sekulära samhällsmodell.
Sverige behöver dessutom invandrarna för att jämna ut ålderspyramiden. Annars står vi absolut inför att tvingas jobba långt efter 65 årsåldern. All invandring blir på sikt lönsam i ett fungerande samhälle, då de får jobb, skaffar barn, betalar skatt och bidrar till samhällets utveckling på många olika sätt.
Att många svenskar nu känner sig mer hotade av invandringen och dess olika kulturer tror jag delvis kan bero på att vi under lång tid inte värdesatt vår egen kultur och våra traditioner, utan tagit dessa för givet och eller tyckt att de varit töntiga ( ett tydligt exempel ur min egen uppväxt är relationen till svensk folkdans) och när svenskar utomlands uppmanas att sjunga nåt svenskt blir det oftare "Helan går" än någon folkvisa.


Att vissa politiska företrädare dessutom trott att integrationen av invandrare skulle underlättas om vi gör avkall på vår egen kultur och traditioner har inte heller förbättrat situationen. Men faktum kvarstår:
Utan invandring stannar Sverige!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige

05 juni 2012

Biogas bättre än inget

Min kollega Anna Tenje debatterade Växjös biogassatsning med miljöpartisten Ingemar Ljungcrantz på lokalradion i eftermiddags och jag vill kanske inte påstå att han ljög direkt, men lite vårdslös med sanningen var han nog:o) För det första så resonerade han helt uppenbart utifrån tanken att biogasen i princip skulle ersätta bensin och eller diesel rakt av i kommunen. Om det hade varit så så har han helt rätt i att det hade krävts mer gas än vad vi kan producera från matavfallet och avloppsslammet. Nu är det bara det att vi aldrig haft det målet, inte ens på längre sikt är det troligt att vi kan producera den mängden. Vi har istället resonerat tvärtom, hur mycket gas kan vi producera och vad kan vi göra med den. Vi har kommit fram till att det kommer räcka till ett antal bussar och till en tankstation för privatbilister.


Han nämnde också att det skulle vara förbjudet att sprida det överblivna slammet på åkrar och det stämmer inte heller. Växjös reningsverk är REVAQ-certifierat, vilket innebär att slammet är godkänt som gödningsmedel i t ex jordbruk.
Utöver detta leder projektet dessutom till att vi skickar en mindre mängd avfall till förbränning som vi betalar dyra pengar för.
Ljungcrantz tog också upp att det skulle finnas bättre biobränslen, bl a genom förgasning av grot (grenar och toppar, dvs restprodukter från skogsbruket). Detta är helt sant, men som sagt så var aldrig anledningen till projektet att ta fram det bästa biobränslet, utan att göra det bästa av det vi hade. Jag utesluter dock inte att det så småningom kommer byggas en anläggning för förgasning i Växjö inom en inte alltför avlägsen framtid.
Projektet är komplicerat och har inneburit ett antal olika upphandlingar av kvarnar mm i en förbehandlingsanläggning och en utökning av kapaciteten vid den befintliga biogasanläggningen vid Sundets reningsverk.


Detta har gjort projektet svåröverskådligt och de beräkningar som gjordes från början har visat sig allt för optimistiska när anbuden kommit in. Men att avbryta nu när stora delar av investeringarna redan är gjorda och insamlingen av det sorterade matavfallet redan upphandlats och påbörjats är inte rimligt. En annan viktig del i projektet är att Växjöborna kan bli mer delaktiga i miljö- och klimatarbetet genom att sortera ut sitt matavfall


och veta att det blir bränsle till stadens bussar.
Lite pinsamt för Ljungcrantz måste det ju dessutom vara, att han inte ens får med sig sina partikollegor.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige

11 maj 2012

Rädd för vinst?

Politiker från nästan alla partier har det senaste året nära nog tävlat om att vara mest emot vinster i skol- och vårdföretag, och allra mest om ägaren är ett sk riskkapitalbolag eller är baserad i det som kallas skatteparadis. Det stora drevet drog igång i samband med "Caremaskandalen", som nu visat sig vara i princip påhittad.
Listigt nog har den här diskussionen tagit fokus från den betydligt viktigare frågan vad vi får ut av de skattepengar vi betalar skolor och vårdföretag och om kommunerna är tillräckligt duktiga på att göra upphandlingar. Om vi gör jämförelsen att man själv köper en vara eller tjänst så är man ju mest intresserad av om varan eller tjänsten är värd det man betalat. Vad säljaren av tjänsten gör med de pengar du betalat är ju ganska ointressant, förutsatt att det inte går till olagligheter. Så istället för att jobba så hårt på att hitta och täppa till kryphål borde man satsa mycket mer på att bli bättre på att göra upphandlingar, ställa bättre kvalitetskrav och bli bättre på att följa upp hur entreprenörerna följer avtal.
För vi behöver fler aktörer inom såväl skolan som vården och det kan vi bara få genom att se till att förutsättningarna blir så bra som möjligt och att reglerna blir så klara som möjligt.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige

09 april 2012

Betyg, men sen då?

Detta inlägg påbörjade jag i etthotellrum i Österrike, därav den ovanlig platsen i "Location" nedan:o)

Det är givetvis jättebra med ett betygssystem som är tydligt och mäter kunskaper mot uppsatta mål. Det är också bra med en lärarlegitimation som garanterar välutbildade lärare. Högre lärarlöner som ger yrket högre status är naturligtvis också önskvärt. Men det allra bästa vore väl om vi fick elever som med goda kunskaper kan ge sig ut i livet?
Bo Frank fick ta emot mycket kritik för ett tag sedan när han skrev om att avskaffa sportlovet. Men faktum är att svenska skolelever går färre dagar i skolan per år än i många andra länder. Anledningen till hur skolloven är lagda är ju i grunden bondesamhällets krav att barnen behövdes på gården vid vissa tider på året.

Numera skapar de långa loven problem för föräldrar med litet kontaktnät och barnen "tvingas" tillbringa tiden ensamma hemma eller på fritids, samtidigt som föräldrarna får dåligt samvete för att de inte kan ( läs har råd) att vara hemma med barnet. Är det inte dags att modernisera skolan och anpassa elevernas "arbetstider" till resten av samhället? Självklart måste barn få tid att vara barn men man kunde kanske tänka sig att loven blir kortare för varje stadie så att när man slutar gymnasiet så har man lika långt lov som en normal semester. Sportlov och höstlov kanske kunde göras mer flexibla för att kunna fungera för fler familjer? Vi får dock inte glömma bort de som inte har råd att åka på skidresor mm på loven och det finns säkert också ett antal barn och ungdomar som skulle behöva studera extra dessa lovdagar. Några lovdagar kunde med fördel satsas på utökad och förbättrad sk PRAO-verksamhet.

Rätt utnyttjat får då barn och ungdomar en tydligare bild av hur ett framtida arbetsliv skulle kunna se ut. Kopplar man sedan detta med en satsning på Studie- och yrkesvägledning så att eleverna är väl förberedda inför val till såväl gymnasie- som högskoleutbildningar så tror jag att vi får mer motiverade ungdomar och i slutänden också bättre resultat.
Det pratas ofta om att utöka grundskolan till tio år och kanske behövs det mer undervisning. Vi vet att framtiden knappast kommer ställa lägre krav på utbildningsnivån, men då kanske stegvis färre lovdagar kan vara ett alternativ? Den matematikintresserade kan säkert räkna ut hur det skulle kunna se ut.
- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Ennsradweg,,Österrike

72 år sedan

Idag för exakt 72 år sedan invaderades våra grannländer Danmark och Norge av Nazityska trupper.


För danskar och norrmän blev det starten på fem år av ockupation och förtryck och judar i de båda länderna fördes till koncentrationsläger i framförallt Tyskland. Idag vet vi att det fanns planer på att även invadera Sverige men hur nära de planerna var att sättas i verket är svårt att veta. Sverige befann sig plötsligt i det närmaste omringat av kriget och exakt vad som gjorde att vi klarade oss undan är också svårt att bedöma, men vår export av järnmalm var självklart en stor faktor. Att vi också tillät diverse transporter över svenskt territorium


(med överflyttningen av den 163:e infanteridivisionen Engelbrecht från Norge till Finland som den mest iögonfallande) var givetvis också en starkt bidragande orsak.

Invasionen av Norge och Danmark, Finlands samarbete med Nazityskland och Sveriges undfallande neutralitet har präglat det nordiska samarbetet sedan dess.


Fyra länder med väldigt olika upplevelser av den värsta konflikten i världshistorien, något man bör veta om när man diskuterar framtiden för nordiskt samarbete.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige

27 mars 2012

Vad kostar det att lukta gott

Veckans i-landsproblem: Varför mäts volymen på parfymer i fl oz? På de flesta andra varor så finns det jämförpriser. Jag skulle vilja se hur priset på parfym ser ut i kr/ml. Kan det ha att göra med att det är så lite i flaskorna att man vill få oss att fokusera på något annat än hur mycket de innehåller? Troligtvis... Blev därför glatt överraskad när jag såg att på ICA Maxis skönhetsavdelning (eller vad de kallar den) så har man faktiskt tagit fram just jämförpriser:o) något för Åhléns m fl att ta efter!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige

01 mars 2012

Politisk allmänhet

På senaste kommunfullmäktige i Växjö i tisdags hade vi som vanligt allmänhetens frågestund. De frågande denna gång var två medlemmar i SSU och två lärare (varav den ene aktiv i kommunistiska partiet). För mig känns inte detta direkt som så mycket allmänhet. Allmänhetens frågestund verkar mer och mer bli en arena för politikerwannabes och personer med egna politiska agendor eller företrädare för partier som inte fått tillräckligt med röster för att komma in i kommunfullmäktige.



Detta har ingenting med demokrati att göra! Jag är i grunden mycket tveksam till frågestunder, medborgarförslag och andra genvägar till beslutsfattande och när det utnyttjas som i tisdags blir jag inte mer positiv. Det är de 61 av väljarna valda ledamöterna i kommunfullmäktige som ska fatta de avgörande besluten och istället för att ordna fler genvägar för "allmänheten" att påverka borde man minska på politikens inflytande över människors vardag i samma omfattning och låta dem själva styra sina egna liv i större omfattning vare sig det handlar om val av vårdgivare, förskola eller äldreomsorg. Människor kan givetvis fatta "fel" beslut men konsekvensen av det är ofta betydligt lättare att ställa tillrätta än när politiken fattat fel beslut för oss alla.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Lagergatan,Växjö,Sverige

28 februari 2012

Växjö centrum

Smålandsposten skrev för ett tag sedan om krismöte mellan kommunen och Växjö citysamverkan och det följdes av mängder av kommentarer på hemsidan. Först blev man glad att så många engagerar sig i centrumfrågan, men när man kollar igenom dem så handlar de allra flesta om parkeringsavgiften. Finns det så få kreativa förslag bland allmänheten till hur man kan göra centrum mer attraktivt? Att sänka parkeringsavgifterna ger ju varken fler lediga platser eller mer centrala parkeringar, snarare tvärtom. Att göra det helt gratis som vissa tycker (ingenting är ju gratis egentligen, det är bara någon annan som betalar) vore ännu värre, då skulle platserna snabbt fyllas av de som jobbar eller bor i centrum.




För att ändå komma med ett förslag angående parkering i centrum så tror jag personligen på ett p-garage under Stortorget med två plan för bilar och en stor avdelning även för cyklar (kanske kombinerat med en cykelverkstad el likn) med in och utfart för bilar mot Linnégatan och för cyklar in mot gågatan.


Jag vet att jag bland politikerna i kommunen nog är ganska ensam om att tycka så, så det är kanske inte en direkt realistisk idé. Men vem vet... "Europas grönaste parkeringsgarage"?:o)

I övrigt tror jag att centrum behöver fler unika butiker. Låt kedjorna finnas på Samarkand och gör centrumbutikerna mer spännande. Ostbutik är ju en lysande idé, men två i samma kvarter? Här kan citysamverkan spela en stor roll, även om det mest handlar om fastighetsägarna. Butikshyrorna kanske måste sänkas? Tydligare och mer gemensamma öppettider vore bra. Några andra idéer jag bl a snappat upp i andra städer är:

1. Att teckna avtal med butiker som upplåter sin toalett till allmänheten och visa detta med dekal vid entrén (något som kommunen kan ta initiativ till!).



2. Att butikerna gemensamt tar fram låneparaplyer som kan lånas i en butik och återlämnas i en annan. (Borde gå hem i Växjö:o)



3. Att liksom A6 och Kalmar marknadsföra Växjö centrum i andra städer.



4. Göra centrum mer interaktivt med incheckning på t ex facebook med erbjudanden (se t ex McDonalds).



5. Ta fram en centrumapp till iphone o Androidtelefoner.



6. Att införa en "shopping shuttle", en mindre buss som går mellan centrum o Samarkand hela tiden, så besökare kan besöka både och på ett smidigt sätt.



7. Satsning på cykelshoppare, (många tar idag cykeln till centrum, hur når man dem specifikt?).



8. Bemannad parkering/bilvård i centrums ytterkanter.



Ja, det var några tips som jag kommit på här hemma i kammaren. Det borde inte vara så svårt att få till fler förslag. Hör av dig till mig om du har något/några förslag på hur vi gör Växjö centrum ännu bättre!

- Posted using BlogPress from my iPhone

27 januari 2012

Att minnas de som minns

Den 27 januari 1945 befriade sovjetiska trupper det nazistiska koncentrations och utrotningslägret Auschwitz.



Världen fick bevis för det som dittills tolkats som rykten. Planen om total utrotning av alla judar i Europa avslöjades. Trots försök från nazisternas sida att dölja sin vidriga verksamhet kunde de överlevande vittna om vad som faktiskt hänt i Auschwitz, Majdanek, Treblinka, Sobibor, Ravensbrück och många andra läger i det av nazisterna ockuperade Europa. Av de 1 300 000 personer som deporterades till Auschwitz mördades 1 100 000. Totalt mördade nazisterna mellan 5 500 000 och 6 500 000 judar.


Detta hände för endast 67 år sedan! Men de som överlevde och som ännu minns det som hände blir allt färre och de levande bevisen övergår till de nedtecknade och filmade dokumentationernas bevis. Då är det viktigare än nånsin att manifestera och minnas denna fasansfulla period i vår historia och göra allt vi kan för att detta aldrig ska kunna hända igen! Sedan 1999 hålls en minnesdag över förintelsen denna dag.

Jag har skrivit om henne förut och kommer att minnas henne så länge jag lever.


Den lilla försynta kvinnan som klev in i vårt klassrum och fick ett helt gäng med tuffa killar att få tårar i ögonen av sin berättelse. Kvinnans namn var Ilona Enqvist, hon finns inte längre ibland oss men för henne, alla de andra överlevarna och alla som dog i historiens värsta brott tänder jag ikväll ett ljus i fönstret, gör det du också!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:SJÖBÅGEN,Växjö,Sverige