21 september 2011

En förebild är borta!

Per Unckel är död!
Ofattbart men ändå sant. Per var nog den som mer än någon annan personifierade det parti som jag i början/mitten av 80-talet engagerade mig i. Ett parti som är nyfiket, vetgirigt och utvecklingsvänligt samtidigt som det stod stadigt på sin liberalkonservativa ideologi.




Det är utan tvekan en av våra största som nu lämnat oss med stor sorg och saknad. Jag hoppas att vi som är kvar kan fortsätta växa och möjligen någon gång kunna fylla hans fotspår. Mina tankar är med Pers familj i deras svåra stund. Vila i frid Per Unckel!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

12 september 2011

Restauranger eller pensionärer

Tänk att vi i Sverige kan ha en diskussion om vilka satsningar staten ska göra, många länder i vår omvärld skulle jubla om de ens kom i närheten av den ekonomi Sverige har idag tack vare Alliansregeringen.



Att sänka restaurangmomsen är ju bra för de som jobbar i just den branchen (jag tror i likhet med flera andra bedömare att det kanske inte kommer generera så många nya jobb, men att det gör att fler får behålla det jobb de redan har), men samma problem som i restaurangbranschen finns kvar för t ex frisörer och andra småföretagare i serviceyrken.



Detta säger i alla fall mig att felet inte är att vissa grupper behöver undantag från moms och företagsbeskattning utan att felet är mer eller mindre generellt och att regler och kostnader för allt företagande måste minskas!
Gillar inte vulgärpropagandan som menar att det handlar om att göra det billigare att gå på krogen på pensionärernas bekostnad. Det är två helt olika frågor och momssänkningen kommer betyda mer för restaurangnäringen än för gästerna. Tro inte att restaurangägare idag skär guld med täljkniv, för så ser det inte ut. Hade jag fått bestämma så hade jag nog satsat på både sänkt restaurangmoms och sänkta skatter för pensionärerna och framför allt hade jag jobbat för att sänka alla skatter och avgifter för de små företagen i tjänstesektorn.



Små företag med goda ekonomiska förutsättningar och säkra och trygga förhållanden skapar de bästa förutsättningarna för "riktiga" anställningar. Dvs sådana anställningar som inte tillkommit pga div bidrag, avdrag eller andra arbetsmarknadssatsningar från stat och kommun.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

03 september 2011

Vätternrundan 2012

I torsdags kl 07.00 öppnades möjligheten att boka plats och starttid till Vätternrundan 2012. Jag hängde på låset och bokade starttid kl 20.00 - 20.10 den 15 juni. Varför har jag då anmält mig till Vätternrundan?
Av flera skäl faktiskt! För det första så kände jag för ett tag sedan att det var dags att gå ner i vikt och börja röra på mig mer.


För det andra har jag alltid gillat att cykla, en gång cyklade jag och en kompis till hans familjs stuga i Värmland ToR. För det tredje så cyklade min far Vätternrundan samma år som jag föddes, men han kom bara halvvägs innan han var tvungen att bryta och det vore roligt att slå det.


Så jag har redan cyklat en hel del det senaste året och gått ner drygt 15kg i vikt, vad ska jag göra mer då? Jo jag ska öka antalet rundor och även öka längden på rundorna för att hinna cykla så många mil som möjligt innan snön. Jag ska lägga om min (hittills nästan obefintliga) träning på Hälsostudion med målet att vara i toppform till juni nästa år. Vissa förändringar i kosten är givetvis också nödvändiga. Under vintern tänkte jag prova spinning och till våren har jag planerat in över 100 mils cykling för att vara riktigt förberedd. Jag har några olika rundor som jag lagt upp och jag återkommer i nya inlägg framöver för att redovisa hur det går. Det går också att följa mig på endomondo.com.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

När verkligheten knackar på

Det avslöjas nu att väst har gullat med Kadaffi under hans tid vid makten. Ja, vad var alternativet? I början av sin diktatorskarriär var han ett ständigt orosmoment för ledare i väst.


Allt pekar nu t ex på att han personligen beordrade sprängningen av Pan Am planet över Lockerbie 1988. Väst gjorde ett antal eftergifter mot Kadaffi i utbyte mot att han inte längre terroriserade oss. Det sägs ju tom att han varit delaktig i stoppa en del terroristattentat mot väst. Nu när han är på väg att störtas är det svårt och lite obehagligt att minnas Kadaffi som en vän i kampen mot terrorism. FN lär inte vilja komma ihåg att man för inte så länge sedan tyckte att det var OK att en representant för Kadaffiregimen skulle leda deras arbete för mänskliga rättigheter. De västpolitiker som förhandlat med och gjort eftergifter till Kadaffi kommer nu att släpas runt i media till allmänt åtlöje.


Min poäng i det här är att man som politiker ibland måste agera i och förhålla sig till en situation, där det som för debattören eller filosofen alltid är svart eller vitt, mera är en ständigt nyansskiftande gråskala. Man hatar Kadaffi och allt han står för, men man inser att det är "bättre" att ha honom på sin sida än som motståndare. Det är därför som politiker ofta i historiens backspegel bedöms utifrån hur situationen blev med facit i hand och sällan utifrån hur det såg ut när det inträffade. Detta förekommer på alla politiska nivåer. Jag tror att alla politiker som jobbar i verkligheten känner att de ofta måste kompromissa med sin övertygelse men med förhoppningen att de så småningom ska få rätt. Jag vet att jag gör det nästan varje dag.

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

Europaväg åt fel håll

Jag har arbetat aktivt på ja-sidan i folkomröstningarna om både EU-medlemsskapet och Eurosamarbetet. Jag har och har alltid haft varma känslor och en stark tro på samarbetet i EU, men nu är jag djupt bekymrad över framtiden.


Det saknas politiker med en vision för "hela Europa", som inte bara säger"what's in it for me". Angela Merkel och Nicolas Sarkozy är måhända stora politiker i sina respektive länder, men de är inga stora europeer. Får de som de vill kommer utvidgningen att stoppas och "Tobinskatten" kommer definitivt sätta käppar i de hjul som man så ivrigt vill få att snurra.


EU borde koncentrera sig på de fyra friheterna och strunta i att fördela pengar till olönsamma jordbruk och mer eller mindre lyckade arbetsmarknadsprojekt. Framtiden för EU liksom för USA är inte mer politik och högre skatter utan tvärtom!
Jag har sagt det förut, EU behöver mer "Tory-konservatism" och mindre tysk-fransk socialkonservatism. När startar den europeiska motsvarigheten till teapartyrörelsen?

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

02 september 2011

Till yttrandefrihetens försvar

Mediahypen som följde efter mitt tweet (Fy fan för att släpa hit diktaturkramaren Myrdal!http://www.smp.se/noje_o_kultur/kand-forfattartrio-till-stadsbiblioteket(2911019gm
web • 2011-08-24 09:09
) om att Jan Myrdal bjudits in för att hålla ett föredrag på biblioteket i Växjö har varit lite lätt surrealistisk.
Jag ska därför försöka sammanfatta det som hänt och framförallt berätta exakt vad jag tycker om yttrandefrihet i allmänhet och Jan Myrdal i synnerhet.



Bilden visar resultatet av Pol Pots regim i Kambodja som Jan Myrdal vägrar att fördöma.

Media har återigen visat sig mer intresserade av att bevisa sin poäng än att ta reda på fakta. Det som förvånat mig mest är att även ledarskribenter verkar ha anammat konceptet att aldrig kolla en bra story!
Att kommunisterna i Växjö kallar mig för idiot ser jag ju i princip som en komplimang men att bli kallad det av Malin Siwe, ledarskribent på Expressen känns lite märkligt. Jag har aldrig träffat henne och jag betvivlar att hon vet särskilt mycket om mig. Jag vet i alla fall inte tillräckligt mycket om henne för att kalla henne för idiot även om det känns lockande. Att hon dessutom försöker koppla det till händelsen med den stoppade spelningen med hiphopgruppen Labyrint känns riktigt märklig, då jag inte hade något med det att göra.
Att Martin Tunström på SmP valde att göra sin bedömning av mig helt på basis av artikeln i den tidning som han själv jobbar på kanske är naturligt men titeln på hans ledare; "Stoppa inte debatten" visar att han helt missuppfattat saken. Det är ju inte en debatt Myrdal är inbjuden till!



Jag är inte emot yttrandefrihet, har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Men bara för att jag tycker att t ex Jan Myrdal har rätt att yttra vilka åsikter han vill är jag inte beredd att låta skattebetalarna behöva stå för notan. För mig handlar detta dessutom inte om yttrandefrihet utan om lämplighet. Tycker man att det är lämpligt att bjuda in en person som Jan Myrdal, som öppet stött kommunistdiktaturers förtryck, att oemotsagd få sprida sin propaganda då kan man sedan inte välja att stoppa t ex en nationaldemokrat att göra detsamma. Jag tycker inte att man riktigt kan jämföra Myrdal med andra "vanliga" författare då han har och alltid har haft en politisk agenda och därmed i mitt tycke är olämplig att bjuda in till biblioteket. Men min erfarenhet säger mig att personer som Myrdal har kommit undan kritik alltför lätt och alltför länge pga att de kunnat agera som "kulturpersoner" och givetvis pga vänstervridna kulturjournalister.
Jag skulle gärna se Myrdal i Växjö men då i en debatt mot t ex Göran Skytte, som en gång i tiden delade Myrdals åsikter men som kommit till insikt.
Om jag ångrar något så är det möjligen att jag gett den gamle kommunisten betydligt mer reklam och uppmärksamhet än vad han förtjänar. Men med tanke på alla de som hört av sig eller kommit fram till mig på stan och tyckt att jag gjort rätt så känns det ändå helt OK. Dessvärre kan jag inte på samma sätt som den autonoma vänstern skulle gjort om det var någon som de inte gillar, stå och demonstrera utanför biblioteket den 7 november. Dels på grund av att jag ogillar den metoden och dels på grund av att jag är bortrest i jobbet.

Sensmoralen i den här historien är: "Tro inte på allt som står i tidningen, inte ens om du är ledarskribent!"

- Posted using BlogPress from my iPhone

SD:s bruna rötter

Sverigedemokraterna, till skillnad från Dansk folkeparti (även om de på senare år bedriver i princip samma politik som SD) och Fremskrittspartiet i Norge, som båda är i huvudsak grundade som populistiska partier, har tydliga rötter i nynazism. Detta kommer förmodligen alltid att förfölja SD oavsett hur många tokstollar de kastar ut och oavsett hur rumsren partiledaren blir. Arvet från nazismen liksom zebrans ränder går aldrig ur. Därmed inte sagt att de idag driver nazistisk politik.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige

01 september 2011

Moderaterna lämnar kyrkan

Libera Chiesa in libero Stato! - Camillo di Cavours

Partistyrelsen kommer att i en proposition till partistämman i höst föreslå att Moderaterna i fortsättningen inte ska delta i kyrkovalet som parti. Känns bra att skilsmässan mellan staten och kyrkan nu verkar bli av på riktigt.


Nu är det bara några få detaljer kvar att ordna till för ett riktigt sekulärt samhälle som t ex att sluta låta kyrkan ta in sin medlemsavgift via skattsedeln och medlemskap borde föregås av en medveten aktiv handling som vuxen och inte genom att bli nedskvätt med vatten innan man ens kan gå eller prata.
Jag tycker dock att partistyrelsen är lite väl hårda när de menar att moderater inte ska få använda partiets namn i kyrkovalet på det sätt som t ex "Kristdemokrater i svenska kyrkan" gör. Men vi får se hur det slutar på partistämman!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Sjöbågen,Växjö,Sverige