02 april 2024

Könsidentitetspolitik

Då jag förstått att de artiklar (som nu mystiskt nog inte ligger kvar)och insändare i svensk normal media som jag baserat det här inlägget på inte riktigt stämmer överens med verkligheten så tog jag mig en titt på hur förslaget som till slut läggs fram till riksdagen så kan jag konstatera att det inte föreslår någon ändrad åldersgräns för kirurgiska ingrepp (dvs för att byta fysiskt kön). Däremot föreslås att omyndiga personer från 16 års ålder att med föräldrarnas medgivande lättare ska få byta juridiskt kön. Det föreslås också att tvånget på en diagnos som visar att man lider av könsdysfori ska tas bort för alla som vill byta juridiskt kön. Så även om det inte var fullt så illa som jag (och troligen många med mig) läst sig till så är det ändå inte bra. I den första delen är det bara att instämma i vad Statsminister Ulf Kristersson uttryckte när förslaget presenterades, nämnligen att det hade varit bättre med en ren 18-årsgräns. Förslaget är inte bra och saknar både helhetsgrepp och konsekvensbeskrivningar för att inte situationer likt nedanstående ska kunna hända.

Förslaget om ett borttagande av kravet på en könsdysforidiagnos för att få byta juridiskt kön lägger då istället fokus på vilket kön man istället upplever sig ha. Vilka konsekvenser ett sånt beslut kan få kan lätt kontrolleras genom att läsa om fallet “Lia Thomas”, en nu 25-årig simmare som för några år sedan bytte juridiskt kön från man till kvinna och slog ett flertal damrekord på amerikansk universitetsnivå. Därefter tvingades det internationella simförbundet efter enorma påtryckningar besluta att för att få tävla som kvinna måste man ha genomgått könskorrigering innan tolv års ålder.

Här är jag möjligen inte lika tvärsäker, men nog känns lagförslaget en aning ogenomtänkt även i denna punkt. Och var finns alla kvinnoorganisationer? Det här borde väl intressera dem om några.

Jag hoppas då iallafall att de flesta av våra moderata riksdagsledamöter har insikten, modet och viljan att rösta nej till det här förslaget även om det går emot partilinjen. Samtidigt hoppas jag att partiledningen låter partipiskan ligga och låter ledamöterna rösta efter egen övertygelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar